OscariWirola Aina sattuu ja tapahtuu, joskus olen jopa väärässä!

Onko natsismi sallitua vai kiellettyä?

Suuresti arvostamani Usarin blogisti Arto Vihavainen kirjoitti tänään Tossavaisen blogissa seuraavaa: "Lain mukaan natsismi ei ole rikos eikä ole rikos olla natsi".

Kysymys on todella mielenkiintoisesta seikasta ja sitä sietää pohdiskella. Varsinaisessa lainsäädännössä ei varmaankaan natsismia ole kielletty, sillä onhan meillä suomalaisilla ajatuksen- ja yhdistymisen vapaus.

Kun kuitenkin vuonna 1944 solmittiin Neuvostoliiton välille ns. Moskovan välirauha, joka sittemmin Pariisissa valistettiin. Nuo rauhansopimukset ovat Suomessa voimassa olevaa lakia. Sopimuksiin on saatu  joitakin muutoksia esim. ohjusten käyttöön, mutta rauhat ovat vielä voimassa. Varsinkaan niiden pykäliä natsimielisten järjestöjen lakkauttamisesta ei ole koskaan muutettu.

Sodan jälkeen monet suomalaiset järjestöt kuten Lotat, IKL jne. lopetetiin natsimielisinä, vaikka niitä pidetiin kansallismielisinä. Oppikirjoja ja yleensä kirjallisuutta sensuroitiin ja toimitiin rauhanehtojen mukaisesti. Pelattiin eritoten Neuvostoliiton, joka oli keskeinen rauhan vastapuoli, suuttumusta, joka voisi aiheuttaa maan valloituksen.

Eli rakkaat oikeusoppineet, miten asia on?  Onko natsismi laissa kielletty vai höpäjänkö turhia harva partani väpisten?

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

1Suosittele

Yksi käyttäjä suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelija

NäytäPiilota kommentit (28 kommenttia)

Oscari Wirola

Luettelo Moskovan välirauhan ehtojen mukaan lakkautetuista järjestöistä löytyy Wikipediasta:

https://fi.wikipedia.org/wiki/Luettelo_v%C3%A4lira...

Käyttäjän KalervoNiementaus kuva
Kalervo Niementaus

Vaikken yleensä tämän kaltaisesta saivartelusta pidäkään, niin pyytäisin nyt kuitenkin määrittelemään mitä on "natsismi".

Oscari Wirola

Suositan natsismin pikakurssia, jopa Wikipedia antaa kojhtuullisen hyvän kuvan asiasta. Kielitaitosi mukaan voi tule mitä ajattelevat asiasta:

1= saksalaiset https://de.wikipedia.org/wiki/Nationalsozialismus
2= britit https://en.wikipedia.org/wiki/Nazism
3= ranskalaiset https://fr.wikipedia.org/wiki/Nazisme
4= suomalaiset https://fi.wikipedia.org/wiki/Kansallissosialismi

Käyttäjän KalervoNiementaus kuva
Kalervo Niementaus

O.W:"Suositan natsismin pikakurssia,.."

Saksaa olen opiskellut yhden tunnin, ranskaa en ihan niinkään paljon. Englanti jotenkin sujuu, mutta näin kotimaassa ollessa en sen käyttöä ymmärrä.

Tämä pikakurssi kuitenkin kotimaaksi sopii, mutta mitään erityisen uutta ei tuo wikipedian linkki avannut itselleni.
Joudun siis jatkuvasti vaan kyselemään sen perään, että mitä tämä "natsismi" nykyisin on, mitä tässäkin blogissa vastustetaan ja missä sitä ilmenee?

PS Toisaalla täällä Usarissa Janne J.M. Muhonen kirjoittaa tästä aika hyvin.

Käyttäjän jperttula kuva
Juhani Perttu

Uusnatsit ovat rikollisia, nyt vain pitäisi keksiä mihin rikokseen he ovat syyllistyneet.

Käyttäjän markok kuva
Marko Kivelä

Meillä on mielipiteen vapaus. Eli natsi-aatteen kannattaminen ei ole itsessään rikos. Sen sijaan sen levittäminen ja natsimielisten järjestöjen perustaminen saattaa olla.

Käyttäjän KalervoNiementaus kuva
Kalervo Niementaus

M.K;" Eli natsi-aatteen kannattaminen ei ole itsessään rikos."

Ja siis tämä aate käsitti, mitä?

Käyttäjän markok kuva
Marko Kivelä
Käyttäjän KalervoNiementaus kuva
Kalervo Niementaus Vastaus kommenttiin #9

M.K;"Löytyy historiankirjoista."

Siis noin suunnilleen sadannetta kertaa..historiassa oli jotain natseja, jotka tuhosi juutalaisia, varmasti jotain muitakin. Tämän olen ymmärtänyt olevan natsismia..nyt kuitenkin tuntuu olevan joku muu "natsismi" minkä käsitettä olen halunnut yrittää ymmärtää. Tätä ei kuitenkaan ole kukaan suostunut valottamaan.
Jotenkin olen ollut ymmärtävinäni että kansallismielisyys liittyy tuohon, mutta ei kait se niin yksinkertaista voi olla? Minäkin pidän maastamme, mutten kuitenkaan halua ketään laittaa uuniin..olenko siis natsi, puolinatsi, vai mikä?
Auta hieman..

Käyttäjän KaroKankus kuva
Karo Kankus Vastaus kommenttiin #13

Niementaus, hyvän ymmärryksen modernista natsismista saat vilkaisemalla Vastarintaliikkeen nettisivuja, hehän avoimesti puhuvat itsestään kansallissosialisteina eli natseina. Voit sitten itse vertailla miten oma isänmaallisuutesi/kansallismielisyytesi poikkeaa vastarintamiesten käsityksistä isänmaallisuudesta ja "suomalaisuuden" puolustamisesta.

Käyttäjän KalervoNiementaus kuva
Kalervo Niementaus Vastaus kommenttiin #15

K.K;" Voit sitten itse vertailla miten oma isänmaallisuutesi/kansallismielisyytesi poikkeaa vastarintamiesten käsityksistä.."

Luin nyt nuo 7 tavoitetta mitä tuossa oli, enkä nyt itse niistä mitään eriskummallista löydä. Hätäsimmät varmastikin kiinnittävät huomionsa tähän "taisteluun monikulttuurisuutta vastaan", mutta itse en näe edes siinä mitään kovin merkillistä. Se toki riippuu siitä mitä sillä tarkoitetaan ja millä keinoin asiaa ajetaan. Vaaleatukkaisia, sinisilmäisiä ei kansastamme saa vaikka yritetään, mutta isis-mielistenkään tänne kärräämisessä ei ole mitään mieltä.
Pohjoismaisen yhteistyön perään olen itsekin taipuvainen..yksin ei Suomi pärjää, eikä natoon taida olla asiaa.

Käyttäjän KaroKankus kuva
Karo Kankus Vastaus kommenttiin #25

Taistelu monikulttuurisuutta vastaan on tosiaankin se kohta mihin varmasti kiinnitetään paljon huomiota, erityisesti viimeaikaisten tapahtumien johdosta.

Itseäni kuitenkin hieman ihmetyttää vaatimus "kansallisen hallituksen" perustamisesta, eivätkö nykyisten eduskuntapuolueiden muodostamat hallitukset kelpaa? Mikä niissä on niin kamalan epäkansallista? Samaa sarjaa on tuo Pohjoisen Valtakunnan haikailu, johon kuuluisivat Ruotsi, Suomi ja Norja. Tanskan liittäminen tähän valtakuntaan ei enää näytä olevan listalla kovin korkealla. Onkohan liikkeen Tanskan osastolla ollut vaikeuksia?

Häiritsevintä on kuitenkin tuo kohta viisi, jossa vaaditaan muukalaisten palauttamista; eli kaikkien joita ei voida "sulauttaa".

Pohjoismaisen Vastarintaliikkeen ruotsalainen johtaja on toisaalla kertonut tavoitteisiinsa kuuluvan aktiivisen rotupolitiikan harjoittaminen. Tähän littyy ilmeisesti usko jonkinlaisen "pohjoisen rodun" olemassaoloon. Hänen tiedottajansa on myös linjannut, ettei liike hyväksy täysjäsenikseen vääränrotuisia.

Mahtavatkohan nämäkin asiat kuulua heidän käsitykseensä monikulttuurisuuden vastaisesta taistelusta?

Käyttäjän KalervoNiementaus kuva
Kalervo Niementaus Vastaus kommenttiin #27

K.K;"Itseäni kuitenkin hieman ihmetyttää vaatimus.."

Meinasin oikeasti kysyä että mikä itseäsi noissa häiritsi eniten, mutta tässähän se tuli esille.
Olen sanonut moneen kertaan että tämä alusta on syvältä, eikä oikein noi lainaukset suju, mutta koitetaan..

Tämä kansallinen hallitus ei oikein aukea itselleni, jos ei sitten meinata sitä että valtakuntamme asioista päättää vain "oikeamieliset", siellä ei siis ole kok, keskusta, sdp, rkp, ps jne.
Tällaiseen en oikein itse jaksa uskoa. Olen kuitenkin pyöritellyt päässäni ajatusta että esim. PS-puolueella(koska sen ajatukset kenties itseäni lähinnä) olisi 101 edustajaa..millainen olisi maamme ja sen harjoittama politiikka.
No joo, tätä tuskin tulemme näkemään.

Pohjolan perään huutelisin itsekin..ottaisin toki mukaan Tanskan ja Islannin. Jos maahamme hyökättäisiin, niin uskaltaisin väittää että melko sukkelaan olisimme miehitetty. Skandinaviasta voisi tehdä yhteisen liiton ja jokainen maa ottaisi sen puolustamisen omakseen.
Oltaisiin aika paljon vahvempia, kuin pelkästään omin avuion.

Mitä sitten tulee näihin palauttamisiin, niin miksi se itsellesi ongelma?
Jos maahamme tulee esim. sotaa karkuun henkilö, joka täältä saa turvan, asunnon, ruoan jne., muttei kuitenkaan sopeudu, vaan vaikkapa rötöstelee, niin miksei häntä voisi kotouttaa?

Tää rotuhomma ja sellanen on sitten jo semmosta mihin en itse suostu ottamaan kantaa. Me ollaan mitä ollaan, ihomme väriä ei voida muuttaa eikä ole tarviskaan.

Käyttäjän LassiJskelinen kuva
Lassi Jääskeläinen Vastaus kommenttiin #13

"Nazi" on lyhenne sanasta "national socialist" (kansallissosialisti). Lyhennettä alettiin käyttää länsimaissa Saksan natseista muistaakseni jo 30-luvulla, ja se on vakiintunut toisen maailmansodan jälkeen.

Kansallisosialismi tai mitä nykyaikana voi kutsua suoraan natsismiksi, on kokonainen ideologia. Suurin osa sen kehityksestä toki tapahtui Saksassa, mutta sodan jälkeen uusnatsismi nosti päätä ja uusnatsit ovatkin jatkaneet natsiaatteen vaalimista ja kehittämistä hyvin aktiivisesti. Natsismui on siis ihan varsinainen ideologia.

Käyttäjän AnttiKarvola kuva
Antti Karvola

Natsismin kaltaisten mielipiteiden kriminalisointi johtaa vain siihen, että ne siirtyvät yhteiskunnan valvovan silmän alta näkymättömiin ja radikalisoitumisen riski kasvaa huomattavasti. Antaa natsien meuhkata julkisesti niin kaikki näkevät miten typerä aate se oikeasti on.

Käyttäjän JaakkoKorpi-Anttila kuva
Jaakko Korpi-Anttila

Natsisymbolit ovat monessa maassa kielletty. Viimeksi Ukraina ja Baltian maat kielsivät muun muassa natsien hakaristin sekä kommunistien sirppi ja vasara symbolin. Suomesta en tiedä.

Käyttäjän Poika kuva
poika heinänen

Ja vaikka ei hakaristin heiluttelu laitonta olisikaan, niin mautonta ja yleistä pahennusta herättävää se ainakin on. Toki arvostan kovasti sitä, että meillä suomessa kuka vaan saa ihan vapaasti olla nazi tai muuten vaan typerys; jos typeryys olisi rikollista, niin vankilat ruuhkautuisivat vakavasti.

Käyttäjän OulaLintula kuva
Oula Lintula

Eivät ole kiellettyjä Suomessa.

Käyttäjän eiltanen kuva
Eero Iltanen

Tässä on varsin hyvä blogi aiheesta ja muutenkin:
https://perustuslakiblogi.wordpress.com/2015/08/07...

Itse olen sitä mieltä, että kyseessä on vain naurettavaa pelleilyä, loputonta saivartelua, ainoastaan tapa käyttää valtava määrä energiaa ja rahaa. Pitääkö mennä EIT:hen asti muutaman kymmenen ihmisen kerhon takia?

E: Itse en oikein näe asiallista perustetta kieltää esim. hakaristejä, tai muitakaan symboleja. Varsinkin kun jokaisen historiasta löytyy kaikenlaista pahaa, ja eniten varmasti niiden kahden työkalun takaa...

Oscari Wirola

Eero, kiitos mielenkiintoisesta linkistä. Se kertoi paljon oikeusoppineen näkökulmasta.

Käyttäjän tomiketola kuva
Tomi Ketola

Ei natsismin, kansallissosialismin tai fasismin kannattaminen rikos ole.

Siksipä tuntuukin hieman hölmöltä kun tietyt edustajamme yrittävät irtisanoutua jostain natsismista tai noista muista ismeistä.

Kannattaisi pikemminkin miettiä kuinka paljon näiden edustamalla ajatusmaailmalla on yhtymäkohtia noihin mainittuihin suuntauksiin. Tai vaikka äärikansallismielisyyteen. Niitä yhtäläisyyksiä on paljon.

Aivan sama millä nimellä sitä kutsutaan. Kuona haisee pahalta vaikka sitä kutsuisi orvokiksi.
Ei niidenkään kannattaminen silti kiellettyä ole. Pääasia että kaikki tietävät missä mennään. ja mihin kaikkeen se voi mahdollisesti johtaa.

Käyttäjän ToniSaari kuva
Toni Saari

En ole lainoppinut, mutta käsittääkseni tilanne on tämä;

Natsismi on laillista, sen toteutus ei.

Käyttäjän artoartovihavainen kuva
Arto Vihavainen

"En ole lainoppinut, mutta käsittääkseni tilanne on tämä;

Natsismi on laillista, sen toteutus ei."

Näin minäkin sen asian olen ymmärtänyt,
vaikka en sitä sen kummemmin ajatellut,
silloin kun kirjoitin mitä kirjoitin.

Käsitykseni on ettei poliisilla ja tuomareilla voi olla rauhansopimuksista huolimatta mitään asiaa puuttua peliin, vaikka yksityinen kansalainen olisi miten natsimyönteinen tahansa.

Sitten jos kaveri lähtee kiihottamaan kansaa, niin on kyse monimutkaisemmasta asiasta ja ehkäpä pienemmästä rikkeestkin.

Sitten kun ryhdytään toteuttamaan natsismia käytännössä, eli järjestetään mellakoita, tehdään väkivallantekoja jne. voi poliisi pidättää ja tuomari tuomita.

Näin ajattelen ilman minkäänläisia lakitieteen opintoja.

Käyttäjän KalervoNiementaus kuva
Kalervo Niementaus

A.V;"Sitten kun ryhdytään toteuttamaan natsismia käytännössä, eli järjestetään mellakoita, tehdään väkivallantekoja jne."

No nyt alkaa tulla jo hieman sitä mitä olen perään kuuluttanut, eli mitä natsisimi on.
Son siis mellakointia ja väkivaltaa..saanko vielä kuitenkin kysyä että ketä vastaan?

Käyttäjän jojalonen kuva
Jussi Jalonen

Mitään kieltoja ei ole. Moni muukaan asia ei ole rikos, mutta niiden harrastaminen voi olla arvopohjalta kyseenalaista.

Käyttäjän KalervoNiementaus kuva
Kalervo Niementaus

J.J;"mutta niiden harrastaminen voi olla arvopohjalta kyseenalaista."

Mikä tässä kansallissosialismissa on se kyseenalaisuus..tarkoitan nyt tänä päivänä esiintyvää, en sitä mikä oli aatun aikana.

Käyttäjän OulaLintula kuva
Oula Lintula

Kyseenalaisena pidän itse vaikkapa tappeluja tavaratalossa ja kirjastossa sekä sumutushyökkäystä Pride-kulkuetta vastaan.

Käyttäjän kalevikamarainen kuva
Kalevi Kämäräinen

Kannattaa lukea vaikka Immosen "talkookaveri" Murroksen ajatuksia analysoituna:
http://www.heresyblog.net/2015/04/kai-murros-on-na...

"Murros on the Implications of the Nationalist Revolution
"What must be done, will be done, so that Europe can live. In the end, seemingly against all odds and to the horror of the powers-that-be, Europe endures, Europe survives, and Europe triumphs. Europe will be mercilessly purified and purged, and not a stone will be left unturned in order to find the criminals responsible for the debasement of our civilization.""
http://www.heresyblog.net/2015/04/kai-murros-on-na...

Murroksen perustuslakiharjoitelmatkin kertovat aika paljon kyseenalaista. Näitä on enemmänkin, eli poimintani ovat vain esimerkkejä:
"A: Preamble

In the name of The Divine Creator and Great Spirit of all things we, the Ukrainian Nation do hereby set forth this Constitution of The Ukrainian National Emigrative Republic, in order that we may secure the existence of our people and a future for Ukrainian children.

The Ukrainian National Emigrative Republic is and shall forever remain a Logocracy of the Sovereign Ukrainian Nation with democratic, theocratic, autocratic, ethnocratic, demarchic and fascistic institutions founded upon a constitutionally protected basis of negative and pre-existing liberties, derived through the Ukrainian interpretation of Natural Law. The Ukrainian People themselves alone, shall collectively serve and function as the primary Sovereign entity both within and of the Ukrainian National Emigrative Republic to the exclusion of the National State, which shall function as an instrument of The Ukrainian People through which Ukrainian Sovereignty may be expounded only.

Central to the ethos of The State shall be the overriding principle that all things are innately unequal in the sight of the Almighty.

No superior form of Sovereignty to include any Jewish or Semitic power shall ever be acknowledged or accepted.

This Constitution is not and shall never be rendered in order to be served by anyone. This Constitution is and shall forever remain to be in order to serve the Ukrainian Nation as a collective whole.

The National Republic shall never pretend to be a Democracy. The National Republic is not and shall never be a Democracy. Neither shall the National Republic proceed to emulate either the established Polyarchy of the former Judeo-American Empire, nor the established Oligarchy of the former Judeo-Bolshevik Empire, nor any of their several masquerades, deceptions or charades of Democracy. These twin Jewish tyrannies shall forever be prohibited from any kind of fundamental re-emergence, anywhere within the National Republic.

The National Republic shall never accept the Jewish Ethno-Masochist doctrine of Universal Human Rights nor shall the National Republic recognise humanity as constituting as any one single race. However, the National Republic shall hold the unity of the Aryan Race to be sacred and distinct from the remainder of humanity.

To the Ukrainian leader who compels the dispossession of Aryan land, property, natural resources or living space or any overall control thereof to any of an alien race: Kill him without process.

The official ideology of the National Republic’s government, state armed forces, police and public institutions is and shall forever remain Ukrainian Racial Nationalism. In no sense shall the law of the National Republic recognise any form of nationality as constituting any type of civically or non-racially defined entity or concept.

The Führer Adolf Hitler is and shall forever remain the one and only Founding Grandfather of the National State. As such His mortal remains shall forever be both sacred and inviolable by law.

Whereas the one and only Founding Grandfather of the National State is and shall forever remain The Führer Adolf Hitler the First Founding Father of The State is and shall forever remain Stepan Bandera, whereas Andrii Livytsky, Yaroslav Stetsko and Pavlo Shandruk are and shall forever remain the National State’s Founding Fathers Second, Third and Fourth. As such their mortal remains shall forever be both sacred and inviolable by law.

This Constitution shall be accompanied by the Constitution of The Ukrainian National Republic and by the Act of Proclamation of Ukrainian State, which documents shall serve as the official legal tradition of The State, abrogated only by this Constitution and by the aforesaid order. As a whole this Constitution and the aforesaid accompanying documents shall be known under law as ‘The Ukrainian National Constitution’.

The national motto of this Constitution shall be ‘Glory To Ukraine’.

1: Nationhood, Identity & Citizenship (45)
---
Article XLI. The organisations formally known as the ‘United Nations’, the ‘North Atlantic Treaty Organization’, the ‘Council on Foreign Relations’, the ‘National Endowment For Democracy’, ‘Freedom House’, the ‘International Republican Institute’, the ‘Centre For Democracy, Development & The Rule of Law’, the ‘Centre For International Private Enterprise’, the ‘Trilateral Commission’, the ‘Cato Institute’, the ‘Bill & Melinda Gates Foundation’, the ‘Bilderberg Group’, the ‘New American Century’, the ‘American-Israeli Public Affairs Committee’, ‘B'nai B'rith’, the ‘World Jewish Congress’, the ‘Southern Poverty Law Centre’, ‘Goldman Sachs Incorporated’, the ‘Soros Foundation’, the ‘Open Society Institute’, ‘Kiev Post Media’, the ‘Smithsonian Institute’, the ‘Rockefeller Foundation’, the ‘Federal Reserve’ of the Federal Reserve Act 1913, the ‘European Union’, the ‘European Jewish Parliament’, the ‘European Jewish Congress’, the ‘American Jewish Congress’, the ‘Canadian Jewish Congress’, the ‘Russian Jewish Congress’ and the ‘State of Israel’ are hereby declared and shall forever remain outlawed, criminal Jewish entities and shall under law be recognised as constituting as a single, illegal international organisation, political cult and crime syndicate, referable in law as the ‘International Jewish Power Structure’, or simply as ‘The Cult’ or ‘The Conspiracy’.

1. The aforementioned designation may never be revoked or otherwise mitigated by law, whether in whole or in part. The existence of these organisations shall under law be regarded as absolute for as long as each bears free and clearly discernible devotees.

2. To the aforementioned list of proscribed Jewish entities may be added any ANTIFA, FEMEN or similar Cultural Terrorist organisation.

3. To the aforementioned list of proscribed Jewish entities may be added any entity calling itself any type of Jewish Congress, Parliament, Board, Force, Committee, Bureau, Agency, Academy, Charity, School or Institute or any organisation, trust, firm, fund, charity, group, foundation or company in which any of the following may have participated in, or in which any of the following may have formed any type of intellectual, monetary, financial, moral or direct foundation for.

György Lukács, Felix Weil, Karl Greenberg, Max Horkheimer, Theodor W. Adorno, Herbert Marcuse, Friedrich Pollock, Erich Fromm, Otto Kirchheimer, Leo Löwenthal, Franz Leopold Neumann, Jürgen Habermas, Claus Offe, Axel Honneth, Oskar Negt, Alfred Schmidt, Albrecht Wellmer, Siegfried Kracauer, Alfred Sohn-Rethel, Walter Benjamin, Richard Coudenhove-Kalergi, Jean Monnet, Karl Wolfgang Deutsch, Altiero Spinelli, David Mitrany, Antonio Grasci, Wilhelm Reich, Saul Alinsky, Betty Friedan, Ernst Bernard Hass, Murray Rothstein, Jed Sunden and Helmut Josef Geier.

4. All persons known or found to have received anything of any value from the aforementioned list of proscribed Jewish entities, shall be required by law to be criminally investigated and may be charged with Treason, sedition, unlawful genocide, cultural or financial terrorism or any similar crime as the case may require. No such person may ever be allowed to work in any kind of financial, teaching or media profession or in the armed forces or be permitted to establish any business, think tank, lobby or charity without individual permission from government."
http://kaimurros.blogspot.fi/

Terveisin Kalevi Kämäräinen

Toimituksen poiminnat